De seksuele revolutie in Fly-over

Gepubliceerd op 21 december 2019 om 14:48

De seksuele revolutie in Fly-over

Door Missy Verbeke, correspondent Fly-over

 

Onder de oude fly-over aan het Zuidpark in Gent staat een kamp. Het is een protestbeweging van studenten die het slachtoffer zijn van gentrificatie. Verwacht hier echter niet enkel kommer en kwel, dit is niet zomaar een verzameling aan misnoegde zielen. Ook mooie dingen ontspruiten aan deze massale mobilisatie van jongeren op één plaats, zoals samenwerking en samenhorigheid, maar ook liefde en lust. Blijkbaar zou in het kamp een ware seksuele revolutie aan de gang zijn.

 

Het is niet verwonderlijk natuurlijk dat duizenden studenten in de fleur van hun leven, met een tiptop hormonenwerking, erin slagen iets tot stand te brengen dat we niet meer hebben gezien sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw. Losgekomen van het ouderlijke nest en uit de anonimiteit van de huiselijke, geïndividualiseerde maatschappij getreden, vinden ze bij elkaar de natuurlijke invulling van één van hun oerdriften: seks. Véél seks! Geliefden onder elkaar, liefjes met anderen en zij soms allemaal samen in één grote groep. Moesten de tenten in Fly-over wat groter zijn geweest, zou er hen nog weinig in de weg staan om in steeds grotere aantallen samen te komen om hun libido op elkaar los te laten.

 

Stel je nu het kamp niet voor als een gigantisch en smaakloos orgiefeest. Wat de studenten bij elkaar vinden is bovenal intimiteit en sensualiteit. Het draait op zich niet om de fysieke bevrediging, noch om de manieren waarop en de getallen waarin het gedaan wordt. Het draait vooral om zelfontdekking, de grenzen van het eigen en van elkaars lichaam leren kennen en op intieme wijze aanraking en geruststelling vinden bij elkaar, zonder culturele begrenzing of preutsheid. Gender doet er niet toe voor zij die dat niet willen of voor zij die nieuwsgierig zijn naar nieuwe ervaringen. Vastgelegde relationele grenzen zijn er, maar kunnen doorbroken worden met wederzijdse toestemming. En respect voor elkaar is de rode draad doorheen alles: niemand wordt verplicht, niemand wordt uitgesloten en iedereen bewaakt de eigen grenzen. Maar hoe langer hoe meer lijken die grenzen gemakkelijk doorbroken te worden. De vrijheid in het kamp brengt in sommigen iets naar boven waarvan ze niet wisten dat het in hen zat.

 

Niet alleen de seks zelf, maar ook de culturele beleving van seksualiteit en de bijhorende identiteit leven hier op. Het is hier niet zo vreemd om op een warme dag zowel vrouwen als mannen in ontblote borst te zien rondlopen. Er zijn ook enkele verenigingen aan te treffen in het kamp, elk met hun eigen tent. Die draaien rond een specifieke seksuele beleving, zoals bondage, tantra of literaire intimiteit. Er is zelfs een knuffeltent voor wie wat lichamelijke spanning kwijt moet, maar geen zin heeft in verdere seksuele handelingen.

 

De revolutie zet zich niet enkel door in daad, maar ook in woord. Praten over seks speelt namelijk een belangrijke rol in het aftasten van de persoonlijke grenzen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat studenten Psychologie en Seksuologie hun weg vinden naar het kamp. Zelfs als zij niet onder de gedupeerde groep vallen. Hier valt namelijk iets te leren en iets terug te geven. Zij zorgen ervoor dat iedereen op veilige en open wijze met intimiteit kan omgaan en experimenteren. Ook fysieke veiligheid is van groot belang, daar zien de studenten Geneeskunde en Verpleegkunde op toe. Volgens Sensoa staat de preventie en sensibilisering in het kamp op punt. Niet alleen is de aanpak dik in orde, velen lijken er ook effectief gebruik van de maken. Wie vragen of problemen heeft wordt direct doorverwezen naar de experts, in plaats van onhandig in elkaar geknutselde caféwijsheid mee te krijgen van de medestudenten.

 

Seksualiteit en intimiteit krijgen een belangrijke plaats in het kamp. Velen ontdekken terug wat het is om enkel rekening te moeten houden met elkaars menselijke grenzen en niet met opgelegde, culturele grenzen. Hier kan iedereen een plaats vinden voor zijn of haar seksuele beleving. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de studiemotivatie en de levenslust van deze studenten zo groot is.

Mis geen enkel verhaal, volg me op:

Een verhaal gemist? Lees ze hier:


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.